Engangskateterisering, også kjent som RIK (Ren Intermitterende Kateterisering), er en regelmessig innføring av et kateter i blæren for å tømme blæren for urin. Kateteret har hull i spissen,kalt kateterøyne, hvor urinen kan strømme inn gjennom hullene og ut gjennom kateteret.
RIK-metoden er relativt enkel, og risikoen for å skade for eksempel lukkemuskelen, urinrøret eller blæren er svært lav. Det krever opplæring og noen ganger en god dose tålmodighet å utføre engangskateterisering, men når du mestrer teknikkene, bør du kunne selvkateterisere på få minutter.
Helt kort: Hva er engangskateter?
Engangskateter er den typen kateter som settes inn etter behov, i motsetning til permanente katetre som sitter i blæren hele tiden. Fordi engangskateter kun brukes når blæren skal tømmes, er det ofte et populært valg blant kateterbrukere. Slike katetre begrenser deg nemlig ikke i hverdagen på samme måte som permanente katetre kan gjøre. I tillegg gir engangskateter mer selvstendighet, frihet og kontroll. Bruken av engangskateter forutsetter imidlertid at man selv kan utføre kateteriseringen.
Hvordan foregår engangskateterisering?
Når man tømmer blæren for urin med et engangskateter, foregår det vanligvis slik: Du har kateter liggende hjemme, og kanskje også på jobb eller hos nære familiemedlemmer, slik at du alltid har et tilgjengelig. Hver 3.-4. time i løpet av dagen fører du et kateter inn i blæren gjennom urinrøret, slik at urinen kan renne ut gjennom kateteret og ned i toalettet eller en urinpose. Når urinen slutter å renne, er det lurt å rotere kateteret litt for å sikre at blæren tømmes helt. Deretter trekkes kateteret forsiktig ut, og siden det er et engangskateter, skal det kastes etter bruk. Engangskateter skal ikke gjenbrukes.
Bruk de hjelpemidlene som finnes ved engangskateterisering
Er du ny i hele kateteriseringsprosessen, er det en stor hjelp å bruke tid på å sette deg inn i engangskateterisering. Jo mer kunnskap og erfaring du får, desto enklere og mer overkommelig blir kateteriseringen. Sørg derfor for å stille spørsmål og samle informasjon når du får opplæring i kateterbruk fra helsepersonell. Oppstår det flere spørsmål når du kommer hjem, kan du kontakte relevant helsepersonell for veiledning.
Hvis du kjenner andre kateterbrukere, kan det også være en lurt å søke råd og dele erfaringer med dem. Det kan være betryggende å snakke med noen som er i samme situasjon, hvor dere kan lære av hverandres erfaringer.
Coloplast har også en rekke animerte veiledningsvideoer for bruk av kateter for både menn og kvinner, som kan være nyttige når du kateteriserer. Disse videoene gir deg en hjelpende hånd selv når du er alene, og du kan pause og spole i videoene. Husk imidlertid å unngå å berøre for mye på enheten du ser videoene på, eller vask hendene på nytt, slik at du unngår å få bakterier på kateteret.
Du kan også søke hjelp hos Coloplast Assistanse
I tillegg til hjelpen du kan få fra helsevesenet, har du også mulighet til å kontakte Coloplast Assistanse, som lager produkter for kateterbrukere. Coloplast Assistanse er et gratis tilbud hvor du kan ringe til Coloplasts sykepleiere og få råd og veiledning. Du har også mulighet til å bestille gratis vareprøver fra Coloplasts sortiment, slik at du kan utforske de forskjellige katetrene og finne det som passer best for deg.